Sudnji dan Teatar

  • Scena Crvena komuna, Petrovac
  • Subota 21. April 2018.
  • Vrijeme 20:00
Sudnji danSudnji danSudnji danSudnji danSudnji danSudnji danSudnji danSudnji danSudnji danSudnji danSudnji dan

Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd

Nil Labjut

SUDNJI DAN

Režija: Jana Maričić

 

Scenografija: Marija Kalabić

Kostimografija: Maria Marković Milojev

Kompozitor: Božidar Obradinović

Lektor : Ljiljana Mrkić Popović, 

 

Ben Harkort-Milan Marić

 

Ebi Preskot-Aleksandra Janković

 

 “Ima nešto arhetipsko u Labjutovim likovima –

Ben je muškarac, konzervativan: njegov svetonazor je blago nagnut udesno, on ima porodicu, decu, u pravim je godinama sve to napravio i stekao, ima prilično poželjan posao za američkog, zapadnog belog muškarca njegovih godina. S druge strane, Ebi je žena, liberalna: emancipovana i daleko dominantnija, elokventnija od njega. Ona ruši jednu ali zato učvršćuje drugu vrstu stereotipa – ambiciozne, superiorne, usamljene žene, sa svim zahtevima koje emancipovana žena ima da ispuni, i s tim da se nije ostvarila kao majka. Ali dodir ta dva sveta zapravo nije sudar različitih, nego je priča o tome kako postoje dve strane u svakom čoveku, dva polariteta, i kako se taj dualizam u svakoj jedinki modeluje, pulsira.

Da je napolju neki pljusak ili mali zemljotres, ne bi se desilo preispitivanje, ne bi se otvorila fundamentalna pitanja među njima. Ne, napolju je smak sveta [katastrofa koja se odvija u Njujorku 11. septembra 2001.] i pod takvim pritiskom Ben i Ebi otvaraju velika pitanja. Naravno, to nije dovoljno da ih učini herojima. Ali je dovoljno da ih čini ljudima. Komad je upravo o tome što njihova dilema i problem mogu svakom da se dese.”

Jana Maričić, rediteljka

 

www.jdp.rs

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.