Dnevnik jednog luđaka Teatar

  • Scena Između crkava
  • Ponedeljak 16. Jul 2018.
  • Vrijeme 21:00
Dnevnik jednog luđakaDnevnik jednog luđakaDnevnik jednog luđakaDnevnik jednog luđakaDnevnik jednog luđakaDnevnik jednog luđakaDnevnik jednog luđakaDnevnik jednog luđakaDnevnik jednog luđakaDnevnik jednog luđaka

Moving Music Theatre, Bitola

N.V.Gogolj

Dnevnik jednog luđaka

Režija, muzika i scenografija: Marjan Nećak

Video: Marin Lukanović

Igra: Ozren Grabarić

“Dnevnik jednog luđaka” N. V. Gogolja jedan je od najranijih detaljnih prikaza šizofrenije, nastao puno prije nego je bolest dobila svoje mjesto i ime u medicini. Gogoljeva pripovijetka ne analizira bolest u medicinskom smislu, već propituje društvo u kojem pojedinac pokušava pronaći smisao vlastitog postojanja, društvenog položaja i identiteta uopće. Na lucidan način, kroz literarno perfektne, medicinski uvjerljive i pjesnički opojne opise Popriščinove bolesti, Gogolj progovara o bolesti društva i podsjeća nas da smo zapravo svi mi u nekoj vrsti sukoba sa stvarnošću. Koja je stvarnost stvarnija? Ona koju čitamo u novinama, onu koju gledamo u svojoj neposrednoj blizini ili ona u nama? U sve izraženijoj borbi između istoka i zapada, lijevog i desnog, vjerskog i ateističkog poimanja svijeta, svatko se bori za svoju normalnost i, paradoksalno, u takvoj borbi ispada lud. Ovaj kamerni spektakl u trajanju od sat vremena kroz muzičko, video i dramsko izvpđenje istražuje izvitoperenu percepciju svijeta jednog činovnika kojeg društvo marginalizira i otpisuje kao nepoželjnog.

Marjan Nećak

Rođen 1976. u Bitoli. Odmalena vezan za muziku, završio je osnovnu i srednju muzičku školu u Bitoli (kontrabas i solo pjevanje), cijelo to vrijeme komponujući muziku. Diplomirao je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti ESRA Paris-Skopje-New York na Odsjeku za filmsku I kazališnu kompoziciju. Radi kao kompozitor za Narodno kazalište u Bitoli od 1996., a od 2013. je docent na Fakultetu dramske umjetnosti u Skopju gdje predaje Interpretaciju pjevanja. Komponuje opere, simfonije, kamernu muziku, muziku za pozorište, balet i mjuzikle, muziku za film i televiziju, performanse, virtualne izložbe, muzejske izložbe itd. Učestvuje na najvažnijim muzičkim festivalima u Makedoniji, bivšoj Jugoslaviji, na Balkanu i u dvadesetak zemalja svijeta.

Dobitnik je šest nagrada za najbolju muziku na pozorišnom festivalu Vojdan Čеrnodrinski u Prilepu.

Ozren Grabarić

Rođen u Zagrebu 1980. Nakon završene srednje škole u Barseloni upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 2006. godine. Prvu glavnu ulogu imao je u Teatru u gostima u režiji Relje Bašića, nakon čega je igrao niz glavnih uloga u pozorištima širom Hrvatske. Neke od važnijih su Arturo Ui, Odisej, Pir Gint, Tartufe, Oliver Urban u Krležinoj Ledi, Vratilo u Snu ljetne noći, Lavrentij Berija u Štivičićevom Šekspiru u Kremlju, itd. Tokom karijeke sarađivao je s nizom poznatih reditelja kao što su Aleksandar Popovski, Slobodan Unkovski, Eduard Miler, Tomaž Pandur, Mateja Koležnik, Marko Skakaluga, Paolo Mađeli, Staša Zurovac i mnogi drugi

Predaje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i član je ansambla Gradskog dramskog kazališta Gavella u Zagebu. Dobitnik je brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim festivalima.

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.