Panel - Ikona i likovna dekonstrukcija Panel

  • Scena Trg pjesnika
  • Utorak 17. Jul 2018.
  • Vrijeme 21:00
Panel - Ikona i likovna dekonstrukcijaPanel - Ikona i likovna dekonstrukcijaPanel - Ikona i likovna dekonstrukcijaPanel - Ikona i likovna dekonstrukcijaPanel - Ikona i likovna dekonstrukcijaPanel - Ikona i likovna dekonstrukcijaPanel - Ikona i likovna dekonstrukcijaPanel - Ikona i likovna dekonstrukcijaPanel - Ikona i likovna dekonstrukcijaPanel - Ikona i likovna dekonstrukcija

Učesnici: Aleksandar Čilikov, Petar Ćuković, Marat Geljman, Siniša Jelušić

Aleksandar Čilikov diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu – grupa za istoriju umjetnosti (1976), magistrirao (1986) i doktorirao (2008.. Posjeduje najviše zvanje iz oblasti zaštite spomenika kulture – savjetnik konzervator. Učestvovao je u brojnim istraživanjima u okviru korpusa kulturno – istorijske baštine Crne Gore (arhivski i terenski rad) kao član ili rukovodilac stručnih timova. Kao stpendista UNESCO–a bio na šestomjesečnoj specijalizacij u Rimu (Institut ICCROM) posvećenoj proučavanju vizantijske umjetnosti u Italiji. Autor brojnih elaborata i tekstova na temu kulturne baštine Crne Gore, teorije i istorije umjetnosti. Autor je brojnih izložbenih postavki, selektor Hercegnovskog i Cetinjskog salona. Član je Umjetničkog savjeta Narodnog muzeja Crne Gore i izabrani stalni saradnik Odjeljenja umjetnosti CANU. Predsjednik je Društva istoričara umjetnosti Crne Gore. Autor je dvadesetak scenarija TV dokumentarnih filmova na temu kulturne baštine Crne Gore, a bavio se i likovnom kritikom i publicistikom. Dobitnik je više stručnih i društvenih nagrada i priznanja (Nagrade saveza konzervatora Jugoslavije, Nagrade prijestonice Cetinje „13 novembar”, Trinaestojulske nagrade).

Petar Ćuković diplomirao je i magistrirao istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i radi u Podgorici. Muzejski je savjetnik u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, predavač na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran u Podgorici. Bio je predavač Istorije moderne umjetnosti na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju (1991-2000), jedan od komesara Cetinjskog bijenala 1991, 1994. i 2004. Bio je direktor Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju u periodu od 1995. do 2007. Jedan je od kustosa izložbe ,,Aspekti-pozicije: srednjoevropska umjetnost 1949-1999”, (1999-2001: Beč, Budimpešta, Barselona, Sautempton, Prag). Godine 2001. bio je komesar nacionalnog paviljona na Venecijanskom bijenalu (SR Jugoslavija). Godine 2002. bio je jedan od komesara prve balkanske putujuće izložbe na otvorenom: ,,Boundles/Borders”. Godine 2003. bio je kustos-saradnik za izložbu ,,U balkanskim gudurama” u Kaselu, čiji je autor  Rene Blok. Godine 2004. bio je autor izložbe ,,Orhideja”, koja je bila preludijum i sastavni dio ,,Petog Cetinjskog bijenala” (komesar: Rene Blok). Ko-komesar je Prvog bijenala savremene umjetnosti u Sarajevu 2010-2011. Doktorant je na Filozofskom fakultetu u Beogradu.  

Sergej Anufrijev je rođen  1964. godine u Odesi u porodici slikara-nonkonformista moskovskog porijekla koja je 60-ih godina postala centar južno-ruskog savremenog slikarstva i jedino središte nezvanične kulture u Ukrajini. Kao rezultat djelatnosti ovog društva  se javio novi talas savremenog slikarstva u Odesi, a mladi učesnici, jer nisu našli tamo svoje gledaoce,su prešli u Moskvu i ovo je postalo tradicija za sledeće generacije slikara iz Odese. U ovoj sredini, genetski povezanoj sa oazisima „druge kulture“ (Моskva, Leningrad, Pribaltika, Кrim, Каvkaz, Srednja Azija, Sibir), bio je rođen kreativni potencijal, koji je Sergej Anufrijev realizovao već početkom 80-ih godina kada je krenuo u Moskvu i započeo samostalnu djelatnost u društvu konceptualista. U Moskvi 1986. godine Sergej  Anufrijev je bio  izabran za  predsednika Kluba avantgardista ,  1987. godine  — učestvuje u projektu «Pop-Меkanika» i  zajedno sa Jurijem Lejdermanom iz Odese i moskovljaninom Pavlom Peperštejnom  stvara grupu „Inspekcija Medicinska Germeneutika“,  1988. godine učestvuje u projektu „Iskustvo“ (Berlin-Moskva). 1989.godine  — istraživačko putovanje na Krim zajedno sa S.Bugajevom (Afika), početak rada u projektu „Donaldostrukcija“.1991.godine Sergej Anufrijev je postao jedan od osnivača art-grupe „Oblačna komisija“. Grupa je učestvovala u Venecijanskom Bijenalu. Od  1994. do 1997.godine Sergej Anufrijev je radio kao  nastavnik u  raznim umjetničkim školama u Zapadnoj Evropi. 1996.godine su zajedno sa Evgenijem Šilipovskim osnovali u Moskvi društvo „Tartu“ — slikarsku zajednicu , koja producira tajne prakse u savremenom slikarstvu. 1997.godine u galeriji „Tačka“ je bio ostvaren projekat KCS (Коpije Cara Solomona). 1998.godine Anufrijev je osnovao društvo „Kosa“, čiji je zadatak tvrdnja vjerovatnog razmišljenja od strane kreativne osobe. 2001.-2002. godine Sergej Anufrijev radio je kao art-direktor u „Galeriji Geljmana“ u Kijevu, a kasnije u Moskvi.  2003.godine se preselio  u SPb da bi zajedno sa Sergejem Bugajevim razvijali eksperimentalne projekte. 2004.godine je zajedno sa svojim prijateljima osnovao umetničko društvo „Rusija“, koje razrađuje nove slikarske prakse.  2014. – 2015.godine živi u  Odesi, gde nastavlja sa razradom ideje-koncepcije  „Novi Super Svet“.  Praktikuje “Alfa Graviti” zajedno sa autorom Jezerskim Vladimirom Borisovićem, definiše ovu praksu kao jedan od ulaza u visoka stanja „Novog Super Svijeta“.  2016.godine se preselio u Moskvu. Živi i radi u Odesi, Kijevu, Moskvi.

 

Siniša Jelušić studirao je na Filološkom (komparativna književnost) i Filozofskom fakultetu (filozofija) Univerziteta u Beogradu. Na Filološkom fakultetu je diplomirao, magistrirao i doktorirao. Studijski je boravio na Univerzitetu Kliment Ohridski, Sofija, Bugarska (1989). Na MGU, Moskva, Rusija (1989) boravio je u Institutu svjetske književnosti u Moskvi. Na Državnom univerzitetu u Tbilisiju, Gruzija (1990) pohađa Kartvelske studije iz uporedne poetike/kulture na Filološkom fakultetu i Institutu Gruzijske akademije nauka u Tbilisiju. Studijski boravio na Moskovskom državnom univerzitetu (Moskva, Rusija) 2006. u okviru projekta MGU i UCG. Od fakulteta Libera Università di Lingue e Comunicazione (Milano) dobija poziv da učestvuje u istraživanju teme: Letteratura, pittura, cinema, kao i da održi kurs predavanja o rezultatima sopstvenih istaživanja dramskog djela A. P. Čehova.Redovni profesor Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje (UCG). Prodekan (2002-2006) i dekan  (2006-2012) Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje (UCG). Rukovodilac studijskog programa Dramaturgija FDU, Cetinje. 

 

 

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.