Mediteran u djelima crnogorskih slikara Izložba

  • Scena Santa Marija
  • Utorak 24. Jul 2018.
  • Vrijeme 21:00
Mediteran u djelima crnogorskih slikaraMediteran u djelima crnogorskih slikaraMediteran u djelima crnogorskih slikaraMediteran u djelima crnogorskih slikaraMediteran u djelima crnogorskih slikaraMediteran u djelima crnogorskih slikaraMediteran u djelima crnogorskih slikaraMediteran u djelima crnogorskih slikaraMediteran u djelima crnogorskih slikaraMediteran u djelima crnogorskih slikara

„Mediteran u djelima crnogorskih slikara“

Autor izložbe: Aleksandar Čilikov

Izložba će biti otvorena od 24.07. do 13.08.

          Aleksandar Čilikov je rođen 1950.g. u Beogradu. Osmogodišnju školu i gimnaziju završio je na Cetinju. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu – grupa za istoriju umjetnosti diplomirao (1976), magistrirao (1986) i doktorirao (2008). U periodu 1977 – 1994 radio u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture na poslovima pripravnika, saradnika u Odjeljenju Dokumentacije, pomoćnika direktora i direktora ustanove. Posjeduje najviše zvanje iz oblasti zaštite spomenika kulture – savjetnik konzervator. Tokom rada u navedenoj ustanovi učestvovao je u brojnim istraživanjima u okviru korpusa kulturno – istorijske baštine Crne Gore – arhivski i terenski rad – kao član ili rukovodilac stručnih timova. Kao stpendista UNESCO–a bio na šestomjesečnoj specijalizacij u Rimu (Institut ICCROM) posvećenoj proučavanju vizantijske umjetnosti u Italiji. Studijski boravio u Turskoj, Grčkoj, Italiji, Rusiji, Gruziji, Jermeniji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj i svim jugoslovenskim republikama. Autor brojnih elaborata i tekstova na temu kulturne baštine Crne Gore, teorije i istorije umjetnosti. Objavio i preko 150 stručnih tekstova u dnevnoj, nedjeljnoj i mjesečnoj štampi. Autor je brojnih izložbenih postavki, selektor Hercegnovskog i Cetinjskog salona, član brojnih stručnih žirija i komisija na lokalnom i republičkom nivou. Član je Umjetničkog savjeta Narodnog muzeja Crne Gore i izabrani stalni saradnik Odjeljenja umjetnosti CANU. Predsjednik je Društva istoričara umjetnosti Crne Gore i fondacije „Guvernaduri Radonjići“. Jedan je od osnivača Cetnjskog bijenala i fondacije “Montenegro Mobil Art”. Autor je dvadesetak scenarija TV dokumentarnih filmova iz oblasti umjetničke culture, a bavio se i likovnom kritikom i publicistikom.

Dobitnik je više stručnih i društvenih nagrada i priznanja, među kojima i Nagrade saveza konzervatora Jugoslavije i trinaestonovembarske nagrade prijestonice Cetinje. Govori italijanski, a služi se engleskim i ruskim jezikom.

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.