Samoubica Teatar

  • Scena Između crkava
  • Srijeda 01. Avgust 2018.
  • Vrijeme 21:00
SamoubicaSamoubicaSamoubicaSamoubicaSamoubicaSamoubicaSamoubicaSamoubicaSamoubicaSamoubicaSamoubicaSamoubica

Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica

Nikolaj Erdman

Samoubica

Režija, scenografija i izbor muzike: Veljko Mićunović

Adaptacija: Žanina Mirčevska, Veljko Mićunović, Slobodan Obradović

Dramaturgija: Slobodan Obradović

Kostimografija: Jelena Stokuća

Igraju: 

Semjon Semjonovič Podsekaljnikov: Mišo Obradović

Marija Lukjanovna Podsekaljnikova: Ana Vučković

Serafima Iljinična: Ana Vujošević

Aleksandar Petrovič Kalabuškin: Dejan Ivanić

Aristarh Dominikovič Gološčapov: Srđan Grahovac

Kleopatra Maksimovna: Vanja Jovićević

Viktor Viktorovič: Zoran Vujović

Nikifor Arsenjevič Pugačov: Dušan Kovačević

Otac Jelpidij: Branimir Popović

 

“Oportunizam, lični interes, politička travestija, medijski teror, ljudska glupost i nezajažljiva želja za senzacionalizmom… Svijet u kome danas živimo. Duhovit u pojedinim segmentima, kada se posmatra iz ugla apsurda, a suštinski veoma tragičan. I određen tržišnim vrijednostima. Bez mnogo nade za ljubav i empatiju.

Postoje li pravila igre po kojima se funkcioniše u savremenom društvu? I šta je uopšte taj sistem koji toliko krivimo, protiv kojeg se borimo, a ne vidimo mu korijen? Je li amoralno postalo normalno? Postoje li moralna načela ili ih se pridržavaju samo oni koji su nesnađeni? Da li dobrota po pravilu mora biti žrtvovana? U čemu je naš grijeh?

Ovo je priča o sasvim običnom čovjeku. 
Danas. 
Paradoksalno, zar ne?”

Reditelj Veljko Mićunović

 

 U sumraku savremene civilizacije, gdje nema nikakve privatnosti i gdje sve gotovo po pravilu  počiva na klimavim politikantskim uvjeravanjima da ćemo, evo, baš za koji čas, početi mnogo bolje da živimo – ideja o revoluciji iscrpljuje se u formuli: masa bez ubrzanja. Nalik današnjim novinskim naslovima zbog čije apsurdnosti imamo puno pravo da se pitamo da li su dva i dva još uvijek četiri… U takvim društvenim okolnostima zatičemo Erdmanovog Semjona Semjonoviča, tužnog klovna, krivog bez krivice. On je odlučan ali se neprestano dvoumi. Izgubio je dostojanstvo ali se još uvek sjeća kako izgleda život koji je dostojan čovjeka. Gladan je ali je sit svega. Na ivici je da shvati sistem u kome se humane ideje pretvaraju u floskule, u isforsiranu političku korektnost, u mnoštvo iskrivljenih ogledala, na kraju i u besmisao… Paradoks Samoubice ne nalazi se samo u tome što Erdmanov komad, uprkos svom neveselom naslovu, teoretičari drame olako žanrovski definišu kao „politički vodvilj“.  Ne nalazi se ni u činjenici da naslov odgovara sudbini autora koji je po direktivi „sklonjen“ sa umjetničke scene svog doba – uzalud su Stanislavski i Bulgakov pisali pisma Staljinu… Jedna šalozbiljna drama koja je do temelja uzdrmala rusku totalitarnu strukturu, ta slika pojedinca koji sopstvenim životom mora da garantuje da je ikada bio živ, u još jednom od paradoksa, prije svega dokazuje da dramski pisci imaju bizarnu ali krupnu prednost u odnosu na kolege iz pozorišne branše. Reditelji i glumci su ljudi trenutka u kom stvaraju. A drame mogu da se izvode i posthumno. Upravo je to slučaj sa Erdmanovom petočinkom koja danas uveliko nadilazi životni vijek pisca. Neke pojedinosti jednostavno ostaju nepromjenjene, bez obzira na promijene društveno-političkih okolnosti. Sitne duše se vazda hrane tuđom nesrećom, glad za senzacijom je neretko veća od same gladi, a najrazorniji humor je onaj koji proističe iz najdubljeg očajanja. I ako već znamo da su pravila ista za sve, ali da su za pojedince ipak više ista nego za druge, onda samo možemo da se složimo sa konstatacijom da „umrijeti nije ništa novo na ovom svijetu, ali ni živjeti nije baš najnovije“

Slobodan Obradović

www.cnp.me

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.