Filip Grbić Književno veče

  • Scena Trg pjesnika
  • Utorak 07. Avgust 2018.
  • Vrijeme 21:00
Filip GrbićFilip GrbićFilip GrbićFilip GrbićFilip GrbićFilip GrbićFilip GrbićFilip GrbićFilip Grbić

Ruminacije o predstojećoj katastrofi

Moderator: Nataša Anđelković

Filip Grbić (1984)
Rođen u Beogradu. Završio Treću beogradsku gimnaziju. Diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Predaje filozofiju u Gimnaziji „Sveti Sava“ i radi kao bibliotekar u Ugostiteljsko-turističkoj školi. Član Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Prevodio filozofska i književna dijela i tekstove sa ruskog, njemačkog i engleskog jezika. Izdavačka kuća „Plato“ je 2017. godine objavila njegov prvi roman pod nazivom Ruminacije o predstojećoj katastrofi. Žiri Zadužbine Miloša Crnjanskog nagradio je ovaj roman Nagradom Miloša Crnjanskog za 2016 i 2017. godinu.

Nataša Anđelković je rođena 1977. godine u Beogradu. Diplomirala je 2001. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za Srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Postdiplomske studije je pohađala na Filološkom fakultetu u Beogradu gdje je magistrirala 2006. godine, a 2016. godine odbranila je doktorsku disertaciju sa temom "Odnos karnevalizacije i oblikovanja identiteta u Drugoj knjizi Seoba i Dnevniku o Čarnojeviću Miloša Crnjanskog i evropski kontekst". U 2018. stekla je zvanje naučnog saradnika u Institutu za književnost u Beogradu. Urednik je u izdavačkoj kući Plato. Piše književnu kritiku za mnoge časopise i dnevne listove.

"Kada dvoje mladih ljudi krene na ljetovanje na Krit da bi prebrodili krizu koja se nadvila nad njihovim životima i stekli novo spokojstvo i harmoniju, stvari će postati samo još složenije, a anksioznost i depresija, koje protresaju junaka i alkoholizam, od kojeg pati njegova supruga, ispoljiće se izraženije nego prije putovanja. 
Katastrofa koja se nagoveštava iz naslova romana, iako možda može da se odnosi na nekoliko događaja i kritičnu situaciju koja će pogoditi junake, nije nešto što stvarno predstoji, već je to stanje duha u kojem obitava junak. Otuda o sebi i svom svijetu on nema uobičajene misli, kontemplacije, dileme, već ruminacije – zluslutne, opsesivne crne misli iz kojih je teško izvući se. 
Smjenjujući samoironiju i humor u naraciji sa ozbiljnim, produbljenim uvidima o politici, kulturi, tradiciji, religiji, autor ovim uzbudljivim romanom putovanja uspijeva da oslika savremenog mladog čoveka kojem nije dobro u svijetu, koji osjeća da ga razara nepravičnost i pokvarenost našeg doba i koji u tom dubokom bolu i nemiru, koji se odražava i na njegov intimni život, pokušava da nađe izlaz." 
Nataša Anđelković


Ovaj roman donosi složenu i zanimljivu, temperamentno stilizovanu, priču o tananom duševnom sklopu glavnog junaka i o sudbinama čovjeka i žene čiji su odnosi dobili dramatično ubrzanje na ljetovanju na Kritu. Sama priča je višeznačna i ide iznad pojedinačnih sudbina, jer se ukršta sa epohalnim kretanjem, koje je ispunjeno haotičnošću, kriminalom, seksualnošću i politikom. Upečatljivo su prikazani svjetovi kultura (srpske, ruske, grčke i njemačke) i globalizacijski trenutak njihovog doticaja. Tome su saobraženi različiti tipovi pripovjedanja, koji se smjenjuju u ubrzanom tempu, od esejističko-meditativnog preko psihološko-medicinskog do erotsko-naturalističkog. 
(...) Roman Filipa Grbića uspijeva da jednu priču o muškarcu i ženi ispripovijeda u intenzitetu koji ne dozvoljava predah, da joj obezbijedi otvoren i višeznačan završetak: u paradoksalnom i uzbudljivom profilu osjećajnosti i pripovijedanja u našem vremenu. 

(Iz obrazloženja žirija Nagrade Miloša Crnjanskog) 

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.