No Borders Orchestra Koncert

  • Scena Između crkava
  • Petak 17. Avgust 2018.
  • Vrijeme 21:00
No Borders OrchestraNo Borders OrchestraNo Borders OrchestraNo Borders OrchestraNo Borders OrchestraNo Borders OrchestraNo Borders OrchestraNo Borders OrchestraNo Borders OrchestraNo Borders OrchestraNo Borders OrchestraNo Borders OrchestraNo Borders Orchestra

Dirigent: Premil Petrović

No Borders Orchestra je simfonijski orkestar u kome sviraju profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije. Projekat se razvio iz želje za stvaranjem regionalnog simfonijskog orkestra koji ostvaruje izvanredne umjetničke rezultate i inicira novu vrstu komunikacije. Projekat NBO počiva na dva temelja: muzici i društvu. Svi NBO nastupi uspješno balansiraju umjetničku izvrsnost sa sveobuhvatnom sviješću o društvu. Osnovan 2012. godine u Beogradu i Berlinu, NBO je nevladina organizacija čiji je cilj pokretanje pozitivne društvene promjene kroz pomirenje i kreativnu saradnju. Tražeći načine da dekonstruiše i transformiše društva, zagovaranjem pozitivnih promena i podsticanjem društava da postanu inkluzivnija, interkulturalna, demokratska i otvorena, NBO služi kao platforma za prevazilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog nasleđa prošlosti u regiji Zapadnog Balkana i šire. Osnivač i umjetnički direktor NBO je dirigent Premil Petrović. NBO postavlja i pitanje: "Koji je umjetnički i društveni značaj simfonijskog orkestra u 21. vijeku?" Dosadašnje aktivnosti NBO nude neke moguće odgovore. Prvih šest godina NBO-a bile su veoma aktivne. Ispunajvaju ih brojni koncerti na vodećim festivalima na Balkanu, kao i fantastične recenzije sa nastupa na najznacajnijim festivalima u Evropi i svijetu: na festivalu „Wiener Festwochen“ u Beču, „Kunstenfestivaldesarts“ u Briselu, festivalu „D`Automne“ u Parizu, „Operadagen“ u Roterdamu, festivalima u Marseju, u Brizbejnu, u Gvandju u Koreji, festivalu „Macao Arts“ u Kini, kao i u londonskom Barbikanu, Kampnagelu u Hamburgu, Radialsistemu u Berlinu, Megaronu u Atini, Lisabonu, Tuluzu, Strazburu, itd. NBO je jedini ansambl sa prostora bivše Jugoslavije koji je potpisao ekskluzivni ugovor sa „Universal Music“ sa svojim prvim albumom "The Opening", koji je 2015. objavio „Deutsche Grammophon“, najznačajnija izdavačka kuća za klasičnu muziku u svijetu.

NBO čine: Stanko Madić, koncertmajstor, Beograd-Nirnberg, Aleksandra Milanović, Beograd, Ferdi Fanaj, Priština-Beč, Matjaž Porovne, Ljubljana, Vladimir Kostov, Skoplje, Žiga Faganel, Ljubljana (prve violine), Frosina Bogdanoska Panov, Skoplje-Beč, Andrea Nikolić, Sarajevo-Beč, Martin Dimitrov, Skoplje, Mersiha Teskeredžić, Sarajevo-Brisel, Sonja Vojvodić, Banja Luka-Podgorica (druge violine), Saša Mirković, Beograd, Arianit Shehu, Priština, Milan Radočaj, Beograd-Lisabon, Nataša Petrović, Beograd (viole), Isak Haračić, Sarajevo-Kunming, Bas Jongen, Zagreb-Beč, Martin Sikur, Ljubljana (čelo) i Ilin-Dime Dimovski, Skoplje-Zagreb (kontrabas).

Na program su djela Čajkovskog, Vrebalova, Baha i Šoenberga.

NBO ovim koncertom otvara turneju "Balkan Season 2018", a nakon koncerta na “Gradu teatru” koncerte će održati i u Prizrenu, Sarajevu i u Beogradu.

 

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.